De Vastgoedfraude by Vasco van der Boon, Gerben van der Marel

By Vasco van der Boon, Gerben van der Marel

Op thirteen november 2007 doen zeshonderd rechercheurs en dertig officieren van justitie op ruim vijftig adressen in Nederland invallen. Een strafrechtelijk onderzoek legt een wijdvertakt fraudenetwerk aan de most sensible van het Nederlandse bedrijfsleven bloot. De omvangrijke fraude met vastgoed van bedrijven als Philips, ABN Amro en Rabobank die justitie in kaart brengt, is gepleegd onder de ogen van gemeentebesturen en bekende Nederlanders als Joop van den Ende, Hans Wiegel, Jan Hommen en John Fentener van Vlissingen.

De verdachte projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren konden jarenlang, met hulp van accountants, bankiers en notarissen, ongestoord tientallen miljoenen bij hun bedrijven wegsluizen, zo is de verdenking. Het voormalige Bouwfonds en Philips Pensioenfonds claimen een kwart miljard euro schade te lijden.

In het najaar van 2009 begint het monsterproces. Sinds de spectaculaire inval van justitie in 2007 volgen de journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel voor Het Financieele Dagblad de ontwikkelingen in de zaak rond de grootste bedrijfsinbraak in Nederland ooit. De vastgoedfraude beschrijft voor het eerst de duistere kant van de Nederlandse vastgoedwereld, met zijn ons-kent-ons-cultuur, het gunnen van het grote geld en slapende toezichthouders.

Show description

Read or Download De Vastgoedfraude PDF

Similar Other books

Easy Latin stories for beginners: with vocabulary and notes

This paintings has been chosen through students as being culturally very important, and is a part of the data base of civilization as we all know it. the purpose of this booklet is to provide effortless tales illustrating th trouble-free ideas of the straightforward and Conpound sentence.

Great Transition: The Promise and Lure of the Times Ahead

The planetary section of background has all started, yet its final form is profoundly doubtful. Will worldwide improvement veer towards a global of impoverished humans, cultures and nature? Or will there be a very good Transition towards a way forward for enriched lives, human unity and environmental sustainability? those questions are addressed within the path-breaking essay nice Transition: The Promise and entice of the days forward.

Additional info for De Vastgoedfraude

Sample text

De Don. De gewone mensen in zijn omgeving noemen hem met een mengeling van ontzag en sarcasme Koning Jan. Van Vlijmen is trots op zijn nieuwe villa op het indrukwekkende landgoed Bloemenoord in Heemstede. Hij heeft het huis een slag laten draaien om het zonlicht beter op zijn terras te laten vallen. Zakenpartners Willemsen en Minderman zijn verrast dat ze worden uitgenodigd voor de inwijding van het huis. Van Vlijmen staat er niet bekend om veel los te laten over zijn privézaken. Als de gasten op de bewuste zaterdagmiddag komen aanrijden over de Herenweg in Heemstede en afslaan richting de Kadijk, zien ze een haag van beveiligers.

De instap’ noemen opsporingsambtenaren dit moment van binnentreden. Officieren van justitie noemen het ook wel ‘de klap’. Het moment van de inval, waarop alle in het geheim getroffen voorbereidingen en vertrouwelijke onderzoekshandelingen culmineren in een actie, die aan de buitenwereld zichtbaar maakt dat de overheid iets onoorbaars op het spoor denkt te zijn. Deze val klapt dicht op 13 november 2007. Justitie heeft een zaak van formaat te pakken. De personele inzet breekt alle records. In totaal zijn 610 bijzondere opsporingsambtenaren plus tientallen leden van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht betrokken bij de doorzoekingen.

De opsporingsambtenaren kijken mee als de verdachten aantekeningen en boodschappenlijstjes maken voor hun fraudeplannen. De vastgoedfraude – of de Klimopzaak zoals justitie hem noemt – krijgt bekendheid als op 13 november 2007 een leger opsporingsambtenaren op meer dan vijftig adressen in Nederland en in het buitenland invallen doet. De omvang en duur van de fraude komt daarna stukje bij beetje aan het licht door publicaties in de pers, voornamelijk in Het Financieele Dagblad en de Volkskrant. Het beeld dat het Nederlandse publiek krijgt van de oplichting, de malversaties en omkoping is eerst nog gefragmenteerd.

Download PDF sample

Rated 4.45 of 5 – based on 24 votes